Noi reglementări ANPC SAL și SOL obligatorii în magazinele online și fizice

Noi reglementări ANPC SAL și SOL obligatorii în magazinele online și fizice

Noi reglementări ANPC SAL și SOL obligatorii în magazinele online și fizice

 

ANPC reglementează noi obligații pentru site-urile de comerț online și prezentare de produse, prin afișarea a două pictograme pe prima pagină a site-ului, pe bara de meniu a paginii, precum și pentru magazinele fizice.

Intervine obligativitatea publicării acestora sub formă de pictograme/iconițe vizuale:

Ordinul ANPC 449/2003 intră în vigoare la 18 august 2022, iar verificarea din partea ANPC ar putea începe, conform dispozițiilor legale, după data de 4 septembrie 2022. Pictogramele sunt disponibile în Monitorul Oficial sau pe site-ul ANPC.

ORDINUL nr. 449 din 31 mai 2022 poate fi găsit aici https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/257649 și prevede:

„Comercianții care administrează site-uri de vânzări, preluare comenzi online și/sau publicitate la produse și/sau servicii, la servicii turistice, de comercializare de pachete de servicii turistice sau bilete de avion, inclusiv ecommerce – comerț electronic, sunt obligați să afișeze pe prima pagină a siteului – home page, pe bara de meniu a paginii, pictogramele prevăzute în anexa nr. 2 care face parte integrantă din prezentul ordin.

(2) Pictogramele prevăzute la alin. (1) vor avea dimensiunea de 250 (L) x 50 (H) pixeli și vor avea asociat câte un link cu referință externă către secțiunea SAL din cadrul paginii oficiale a Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor – https://anpc.ro/ce-este-sal/, respectiv către Platforma SOL a Comisiei Europene – https://ec.europa.eu/consumers/odr

Obligativitatea afișării acestor informații se aplică și în cazul magazinelor fizice, care au de afișat o plachetă mai detaliată în Anexa 1 din același act normativ. O alta obligație stabilită prin Ordinul 450/2022 privește obligativitatea furnizorilor de servicii financiar-bancare și a caselor de amanet, inclusiv a celor online,  de a afișa placheta/pictogramă cu privire la serviciile ANPC legate de insolvența persoanelor fizice.”

Ai nevoie de ajutor în implementarea acestor actualizări?

Scroll to Top