Daca emailul tau este pe această lista, ar trebui sa-ti schimbi imediat parola

Un expert in Securitate informatica a descoperit o lista de 711 milioane adrese de email, disponibila pe internet (detalii aici). Lista “neagra” este compusa din 2 seturi de date: un set ce include adrese de email iar al doilea include adrese si parole. Daca adresa ta de email se regaseste pe aceasta lista, ar fi recomandat sa iti schimbi imediat parola. Vezi mai jos daca adresa ta se afla in aceasta lista.

Pentru va asigura că atat adresa, cat si parola dvs. sunt in siguranta (sau nu), trebuie să accesati site-ul  Have I Been Pwned, sa introduceti adresa de email si sa apasati pe butonul “Pwned”. In aces mod puteti identifica in care site-uri compromise a fost utilizata adresa dvs. de email.

Site-ul ofera acum si posibilitatea de-a căuta in functie de parolele dumneavoastra, pentru a vedea daca acestea au fost utilizate. Spre deosebire de arhiva cu adrese e-mail, aici nu este trecut în care incident de hacking a fost dezvăluită parola. Schimbarea parolei este recomandată in toate site-urile unde a fost utilizata, dacă a fost descoperită într-un singur loc!

Daca vreti sa aflati dacă parola voastra a fost compromisa, intrați aici.

Care este pericolul de a nu avea o parola buna sau aceasta sa fie repetata pe toate site-urile unde ai conturi? Daca cineva iti sparge o parola pe un site, o va putea folosi ulterior pentru a se conecta pe alte site-uri unde ai conturi cu aceleasi date de autentificare.

In perioada urmatoare, Mozilla va integra sistemul HaveIBeenPwned in browserul Firefox, pentru a avertiza utilizatorii cand acceseaza un site compromis (detalii aici).

Scroll to Top